De Umweltzone

Milieuzone in Dortmund

Tijdens je reis naar Dortmund krijg je ook te maken met de Umweltzone. Sinds 2008 hanteren veel Duitse steden milieuzones. Deze zones bevinden zich vooral in het stadscentrum. Auto’s met veel uitstoot mogen het stadscentrum dan niet in. Zo wil men de luchtkwaliteit in Dortmund verbeteren. Met een milieusticker kun je aantonen in welke ‘milieuklasse’ jouw auto valt. Zo’n sticker is om deze reden dan ook verplicht in veel steden. De milieusticker wordt in Nederland ook wel het milieuvignet genoemd. In en rond het centrum van Dortmund zijn er ook milieuzones. De milieuzones worden aangegeven met borden. Wanneer je de milieuzones in Duitsland negeert, kun je een boete krijgen. Deze boete bedraagt al snel € 80,00.

De milieusticker is in heel Duitsland geldig. Het maakt niet uit waar je de sticker koopt, je kunt deze in iedere milieuzone gebruiken mits de kleur van de sticker overeenkomt. De sticker verloopt en blijft in combinatie met je kenteken dus altijd geldig. De milieustickers kun je op verschillende internetwebsites bestellen, ook de ANWB verkoopt de stickers. De kosten bedragen rond de € 14,00 inclusief verzendkosten. De sticker dien je rechts onderaan aan de binnenkant van je raam te plakken. Het kenteken moet buiten de auto zichtbaar zijn.

Alle auto’s, vrachtwagens, bussen en zelfs elektrische auto’s moeten binnen de milieuzones een sticker hebben, ook toeristen uit andere landen. Er zijn drie kleuren stickers: rood, geel en groen. De kleur wordt toegekend aan het voertuig en is afhankelijk van de uitstoot. Aan de hand van het kenteken wordt de sticker toegekend. Tegenwoordig krijgen bepaalde straten in verschillende centrums zelfs een dieselverbod. Oude dieselvoertuigen van voor 2001 worden niet meer toegelaten in de Umweltzones. Motoren en oldtimers hebben geen milieusticker nodig.