Geschiedenis stadion

Signal Iduna Park

Het Signal Iduna Park is de thuishaven van Borussia Dortmund. Slechts 4 kilometer buiten het centrum van Dortmund bevindt zich het grootste stadion van Duitsland. Het Signal Iduna Park biedt plaats voor 81.360 mensen. Als gevolg van deze capaciteit deelt de club het stadion op in zitplaatscategorieën.

Sinds 1974 speelt Borussia Dortmund in het huidige stadion. Het stadion maakt dus al een hele poos onderdeel uit van de geschiedenis van de club. Dortmund was destijds aangewezen als één van de speelsteden van het WK 1974. Mede dankzij dit toernooi kon de club de bouw van het nieuwe stadion financieren. De naam van dit stadion was toen het Westfalenstadion. In het begin had dit stadion 54.000 plaatsen, waarvan 37.000 staanplaatsen. De capaciteit werd in 1997 uitgebreid naar 68.800 plaatsen. Toen Borussia Dortmund in 2005 met schulden kampte werd de naam van het stadion veranderd in Signal Iduna Park. De naam van het verzekeringsbedrijf Signal Iduna ligt nog tot en met 2031 vast, na een deal van 100 miljoen euro, getekend in maart 2022. Het is een van de langste partnerschappen in zijn soort in de voetbalwereld. Zo blijft het stadion van Borussia Dortmund voorlopig nog steeds het Signal Iduna Park heten. De supporters waren niet blij met deze naamswijziging. Traditie staat bij hen namelijk hoog in het vaandel. Om die reden draagt dit stadion in de volksmond nog steeds de oude naam.

In 2002 besloot de club om de hoeken van het stadion dicht te bouwen. Dit deed men met het oog op het WK 2006 in Duitsland. Dankzij deze verbouwing werd het Signal Iduna Park meteen één van de grootste stadions ter wereld. De capaciteit liep hiermee op naar 82.678. Het stadion is ook bekend dankzij haar ‘Gelbe Wand’. Dit betreft namelijk de Südtribüne. Deze tribune is een immens grote staantribune die vrijwel iedere thuiswedstrijd wordt gevuld met ongeveer 25.000 fans, gekleed in het geel, en honderden geel/zwarte vlaggen. De huidige capaciteit van het stadion bedraagt inmiddels na enkele kleine verbouwingen 81.360. Dit met uitzondering van wedstrijden in de UEFA Champions League. Als gevolg van regels van de UEFA omtrent de staantribune, is de capaciteit van het Signal Iduna Park tijdens Europese wedstrijden flink minder, met een maximum van 66.099.