Geschiedenis van de club

De historie van Borussia Dortmund

Borussia Dortmund werd opgericht door een groep jonge vrienden in 1909 en begon onder de naam Borussia. In de beginjaren speelde de club in het blauw en wit. Vanaf 1913 wijzigde de club haar kleuren naar het bekende geel en zwart. Hierdoor ontstond het tenue dat de club nu nog steeds kenmerkt. Vanaf 1946 mocht Borussia in de eerste divisie van het Duitse voetbal spelen. Dit leidde in 1956 tot het eerste succes. Borussia werd toen namelijk landskampioen. Later won de club in 1966 de Europacup II. Vanaf de jaren 70 brak er een minder succesvolle periode aan voor die BVB. Dit leidde uiteindelijk tot degradatie uit de Bundesliga in 1972. In 1976 promoveerde Dortmund wel weer, maar in de jaren daarna vocht de club steeds tegen degradatie. Uiteindelijk werd in de jaren negentig de weg omhoog weer ingezet. Dit leidde in 1995 tot een kampioenschap in de Bundesliga. Twee jaar later werd ook de Champions League-finale gewonnen tegen het Italiaanse Juventus. Hierna kende Dortmund door financiële problemen een mindere periode. Echter herpakte de club zich wederom. Dit leidde tot twee opeenvolgende landstitels in 2011 en 2012.

Clubhelden Borussia Dortmund – Sammer & Zorc

Eén van de bekendste spelers van Borussia Dortmund is Matthias Sammer. Sammer speelde in totaal 5 jaar bij Borussia Dortmund van 1993 t/m 1998. Sammer speelde voornamelijk als libero of op het middenveld. Mede dankzij Sammer won Dortmund in de jaren 1995/96 de Bundesliga en de Duitse Supercup. In het seizoen 1996/97 won Borussia Dortmund de Champions League onder leiding van aanvoerder Matthias Sammer. Na het Europees kampioenschap met het Duitse elftal in 1996 mocht Sammer de Ballon d’Or in ontvangst nemen. Aan het einde van 1997 liep Sammer een ernstige knieblessure op en kwam lange tijd niet in actie. Niet veel later besloot hij een punt achter zijn carrière als speler te zetten. Een korte tijd hierna behaalde Sammer zijn papieren om als trainer aan de slag te gaan. Tussen 2000-2004 was hij hoofdtrainer van Borussia Dortmund. In 2002 werd hij Duits landskampioen met Die Schwarzgelben.

Een andere clubheld van BVB is Michael Zorc. Geboren in Dortmund was hij zijn gehele clubcarrière actief bij Borussia Dortmund, maar liefst 17 seizoenen. In de periode tussen 1981-1998 speelde hij bijna 600 wedstrijden voor de club. Mede dankzij zijn specialiteit als penaltynemer behoort hij in het rijtje all-time topscorers van Borussia Dortmund. Na zijn spelerscarrière ging hij aan de slag als sportdirecteur bij Borussia Dortmund.

Borussia Dortmund in de Champions League

De laatste jaren is Borussia Dortmund vaste klant in de Champions League. In de periode van seizoen 1995/96 t/m 2003/04 was de club aaneengesloten actief in de Champions League. Dortmund won het toernooi in 1997. Manchester United werd in de halve finale verslagen waarna er in de finale gewonnen werd van het sterke Juventus. Na een korte afwezigheid in de Champions League plaatste Dortmund zich in het seizoen 2011/12 weer. Een jaar later stond Dortmund in de finale van de Champions League. Op Wembley mocht de club aantreden tegen rivaal FC Bayern München. De wedstrijd werd in de slotfase met 2-1 verloren door een doelpunt van Arjen Robben.